Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller (ultrasonografide gözlenen içi sıvı dolu yumurta içeren yapılar) elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (Ovitrelle, Pregnyl veya Gonapeptyl) yapılır ve 34- 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır.Günümüzde yumurta toplama işlemi daima vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılır. Hasta jinekolojik muayene pozisiyonunda yatar iken, üzeri steril örtüler ile örtülür, spekulum uygulaması sonrası vajinal lokal saha temizliği uygulanır. Yumurta toplama işlemini biz kliniğimizde hafif genel anestezi altında yapmaktayız. Vajinal ultrasonografi üzerinde bulunan kılavuz içinden geçirilen bir iğne ile overlere (yumurtalık) ulaşılır. Her bir folliküle teker teker girilerek içeriği özel bir aspiratör yardımı ile ısıtılmış steril bir tüpe boşaltılır. Tüp içeriği hemen laboratuara geçirilerek yumurta içerip içermediği mikroskop altında incelenir. Bazen, follükülden ilk çekmede (aspirasyon) yumurta elde edilemez ise, follükül içi özel bir sıvı ile yıkanır ve kalmış olabilecek yumurta alınmaya çalışılır. Bu şekilde tüm folliküler içinden yumurta toplanmasına çalışılır.
Yumurta toplama işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir saat istirahat sonrası, hasta evine gidebilir. Oosit toplama işleminin komplikasyon oranı çok düşüktür. En sık karşılaşılan komplikasyon vajen duvarından iğnenin girdiği yerden olabilecek kanamadır ki bu hemen daima basit tamponaj ile kontrol edilir. Enfeksiyon oranı ise ihmal edilebilecek düzeydedir.
Yumurta nasıl toplanır? Ağrılı bir işlem midir?
Vajinal ultrason eşliğinde ilerletilen bir iğne yardımı ile yumurtalar toplanır. Ağrılı bir işlem değildir. Kliniğimizde tüm tüp bebek uygulamalarında, yumurta toplama işlemi sırasında hafif genel anestezi uygulamaktayız.
Yumurta toplama işlemi sonrasında kişi kendini nasıl hisseder?
Hastalarımız genellikle işlem sonrası bir süre (genellikle 1 saat) dinlendikten sonra merkezimizden ayrılabilirler ve hatta dilerlerse aynı gün Ankara dışına yolculuk dahi yapabilirler.
Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükeniyor mu?
Yumurtalıkların tüp bebek amaçlı uyarılması, tüp bebek uygulama sayısı veya kullanılan dozlardan bağımsız, yumurtalık rezervini azaltmaz.
Her yumurta döllenir mi?
Sadece olgun yumurtalara mikroenjeksiyon yapılır. Bununla birlikte her olgun yumurta döllenmeyebilir. Meni spermi ile ortalama %75-80, testisten cerrahi yolla elde edilen sperm ile de %50-55 oranında döllenme sağlanmaktadır. Döllenen yumurtaların %97-99’u bölünerek embriyo gelişimi gösterir. Tüm embriyoların kalitesi aynı düzeyde olmayıp, belli kriterlere göre kalitelerinin nasıl olduğu belirlenir.
Adres
İnönü Mahallesi Yavuz Selim Bulvarı No: 190 – Trabzon
Telefon
(0462) 229 70 70 / 3402
0542 431 29 60
Faks
0 (462) 229 70 74