Yumurtaların Uyarılması ve Geliştirilmesi - Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu

Yumurtaların Uyarılması ve Geliştirilmesi

Yumurtaların Uyarılması ve Yumurtaların Geliştirilmesi Nedir, Ne Değildir? Normal bir kadında her ay düzenli olarak 1 ve ya 2 yumurta oluşmaktadır.

Bu tedavide amaçlanan hedef ise çok sayıda ve iyi yumurta elde edebilmektir. Yumurtaların gelişimini sağlamak için gerekli görülen çeşitli hormon preparatları kullanılmaktadır. Tüp bebek ve benzeri yardımcı üreme tekniklerinde bu ilaçların kullanılmasının nedeni daha çok yumurta ve embriyo elde ederek oluşturulması amaçlanan gebelik şansını arttırmaktır. Bunun yanında hastaya fetüsün sinir sisteminde oluşabilecek anormallikleri önlemek amacıyla folik asit desteği de başlanmaktadır.

Kişiye Özel Tedavi

Hastanın yaşına, yumurtalıkların rezervi ve kan hormon değerlerine bakılarak kişiye en uygun belirlenmiş olan tedavi yöntemi ve ilaç dozuna göre tedaviye başlanır. Yumurtaların uyarılması tedavi için hastamızın adet kanamasının ikinci veya üçüncü gününde bazal ultrason incelemesi ile yumurtalıklar değerlendirilir ve kanda östrojen tayini yapılır.

Yumurtalıkların uyarılması tedavisi başladıktan sonra hasta, belirli aralıklarla ultrasonografik muayeneye çağrılır. Bu kontrollerde ki amaç gelişen foliküllerin sayısını ve büyüklüğü kontrol etmektir. Uygulanan Tüp bebek tedavisinde ki amaç mümkün olduğunca fazla sayıda en iyi ihtimalle 10-12 adet, 16-20 mm boyutlarında folikül elde etmektir.

Hormon Tetkikleri İstenebilir

Kontroller arasında ilaç dozunu ayarlamak için hastamızdan hormon tetkikleri de istenebilir. Bu esnada hastamızın rahim içini döşeyen endometrium tabakası da ultrason muayenesi ile kontrol edilip değerlendirilir. Yumurta gelişimi 10 ila 12 gün sürmektedir. Tedavi sonuna doğru hastamızın gün aşırı kontrole gelmesi gerekmektedir. Foliküller yeterli büyüklüğe eriştiği zaman son uygulamayı sağlamak amacıyla hastamıza HCG (Human Chorionic Gonadotropin) halk arasında çatlatma iğnesi diye bilinen enjeksiyon uygulanır. Çatlatma iğnesi hastaya uygulandıktan 32 ila 36 saat arasında Yumurta toplama işlemi gerçekleşmektedir.

Embriyo Dondurma

Yumurta Dondurma

Open chat
1
Hoşgeldiniz, WhatsApp üzerinden destek almak ister misiniz ?